Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurskoj županiji održan okrugli stol „25 godina lokalne i regionalne samouprave“

Datum objave: 15. listopada 2018.

U okviru niza aktivnosti vezanih uz obilježavanje 25 godina osnivanja Međimurske županije, Grada Čakovca i 17 općina (Belica, Domašinec, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Podturen, Prelog, Selnica, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Vratišinec) u zgradi Scheier održan je okrugli stol s temom „25 godina lokalne samouprave“.
Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, kao predsjednik Organizacijskog odbora, istaknuo je kako smo izgradili dobre temelje zahvaljujući kojima Međimurska županija kroz mnoga područja djelovanja prednjači, osobito u aktivnostima i projektima.
Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je svima koji su u proteklih 25 godina prošli kroz politički i društveni život Međimurja. Imali smo 4 župana, Marijana Ramušćaka, Branka Levačića,  Josipa Posavca i Ivana Perhoča koji su svojim radom dali veliki doprinos razvoju Županije koja mnogima u Hrvatskoj može biti primjer.  U ovih 25 godina, Međimurjem je dominirala pristojna, građanska politika koja je usmjerena na temeljne ljudske vrijednosti, na svakog čovjeka,  poštivala se kultura rada, kultura dijaloga i zato taj napredak u izgradnji infrastrukture je vidljiv u svakom dijelu. Međimurje je sredina koja pokazuje da je čovjek na prvom mjestu“.
Prvi predsjedavajući Kolegija načelnika i gradonačelnika Stjepan Posedi osvrnuo se na organizaciju samog okruglog stola te napomenuo kako je u razdoblju od 25 godina u Međimurju došlo do mnogo pozitivnih promjena te da Međimurska županija može biti primjer ostalim Županijama.
Prvi župan Međimurske županije Marijan Ramušćak, istaknuo je  kako je u, promatranom, 25 – godišnjem razdoblju lokalna je samouprava u potpunosti opravdala svoje postojanje. U znatnoj je mjeri pridonijela razvoju i napretku hrvatske države i boljitku njihovih građana. Usprkos brojnim kritikama, u prvih nekoliko godina djelovanja sve naše općine, gradovi i županije postigli su nevjerojatne uspjehe, rezultate vrijedne divljenja pri tome ističem obnove sakralnih i drugih vrijednih objekata, uređenja naselja, trgova, izgradnje komunalne infrastrukture sve zbog stvaranja bržeg gospodarskog razvoja, ali i kvalitetnijeg razvoja kulture, sporta i drugih zajednica građana. Posebno treba naglasiti nastojanje da se od zaborava spasi tradicijska kultura – narodni i vjerski običaji koji su bitna obilježja nacionalnog identiteta“.
Akademik Dragutin Feletar, osvrnuo se na vremenski tijek osnivanja općina, Županija te se prisjetio vremena kada su formirale jedinice lokalne uprave i samouprave. „U prvoj varijanti, Međimurje nije bilo predviđeno kao Županija već je bilo predviđeno da je u sastavu Varaždinske županije. Međutim,tijekom 1992. godine vodile su se rasprave u Hrvatskoj rasprave o broju, veličini, nazivima i sjedištima županija. Prevladalo je mišljenje da manje povijesne i geografske cjeline, kao što su Međimurje, Podravina, Dubrovnik, Sl. Brod i Sisak steknu status županije.“.
Osim brojnih bivših i sadašnjih dužnosnika i dionika političkog života,  pozivu su se odazvali i saborski zastupnik i gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, brojni međimurski načelnici, pročelnici, vijećnici te članovi povjerenstva za obilježavanje 25. obljetnice osnivanja Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content