Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Pomoću „Boomeranga“ pokušat će vratiti obrazovanje u rodni kraj!

Datum objave: 24. lipnja 2018.

 
Županija je danas, iako najmanja, poznata kao najrazvijenija, a sve je više prepoznatljive ponude koju pruža, kaže novi predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Damir Smrtić.  
U Zagrebu je održana 23. manifestacija Međimursko prošćenje, no prvo koje je kao predsjednik Zavičajnog društva Međimurje sudjelovao Damir Smrtić.  Zavičajno društvo koje se brine o očuvanju identiteta i kulturne baštine Međimurja okuplja oko 40.000 Međimuraca i prijatelja međimurskog kraja u Zagrebu. Ove je godine Skupština odlučila pomladiti vodstvo, a HTV-ov urednik prihvatio je poziv za kandidaturu. Izabran je jednoglasno, a dopredsjednice su Branka Prišlić i Lidija Bajuk.
Veliki planovi!
Veliki planovi i dalje će se, dodaje, pomagati međimurskim studentima koji se školuju u Zagrebu, promovirati rodni kraj, a cilj je postati svojevrsna „međimurska ambasada“ u Zagrebu. U planu je dovršetak uređenja novog Međimurskog doma u Gajevoj ulici 2a, pokrenut će se projekt „Škrinjica zavičaja“ za promociju Međimurja, u sklopu kojeg će se pokrenuti web shop i prikupljati književno štivo za budući fundus etno biblioteke Međimuraca u Zagrebu.
U planu je i pokretanje projekta „Boomerang“, aplikacije s bazom podataka o međimurksim studentima i poslodavcima radi vraćanja obrazovane radne snage u Međimurje. Organizirat će se i gospodarski forum, Međimurska hiža u sklopu Adventa u Zagrebu. Na pitanje postoji li u Zagrebu u političkim i gospodarskim strukturama međimurski lobi, napominje da Međimurci svojim radom obogaćuju gospodarski, politički, akademski, društveni, sportski i kulturni život grada Zagreba, i više nego prije promiču Međimurje.
Nedovoljno iskorišten!
-Možemo reći da naša najživopisnija hrvatska regija živi u Zagrebu preko zagrebačkih Međimuraca stvarajući svojevrsni lobi u svojim profesijama, no koji je nedovoljno iskorišten. Povezivanjem možemo ostvariti još snažniji utjecaj u Zagrebu na dobrobit Međimurja- veli i dodaje da bez Međimuraca u Zagrebu danas ne bi bilo ni Međimurske županije.
-Te 1992. U prvom lokalnom preustroju Hrvatske Međimurje je trebalo pripasti Varaždinskoj županiji. Damira Črep Gavrilović pokrenula je potpisivanje peticije „pod vurom“ na Jelačić placu za Međimurje kao županiju i ostanak registarske pločice ČK. Peticiju su odnijeli u ured predsjednika dr. Franje Tuđmana i uspjeli. Ove godine županija slavi 25. godišnjicu osnutka. Županija je danas, iako najmanja, poznata kao najrazvijenija. Mladi ljudi se nakon školovanja vraćaju u Međimurje, donose nova znanja i iskustvo te time pridonose razvoju Županije- zaključio je Smrtić.
 
Izvor: Večernji list
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content