Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europski tjedan finale EU kviza doveo u Orehovicu

Datum objave: 8. svibnja 2018.

U Osnovnoj školi Orehovica ove je godine održano finale EU-kviza za Međimursku županiju kojem je glavni organizator Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom. Provodi se u okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna već šesnaestu godinu za redom te su mnoge generacije o Europskoj uniji prvi puta učili pripremajući se za ovaj kviz znanja. Svečanosti otvaranja prisustvovali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i član Povjerenstva za provođenje kviza Darko Radanović, koordinatorica EDIC centra Čakovec Marija Stanković te viši stručni suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove te član Povjerenstva za provođenje kviza Branko Matuza.
Međimurski osnovnoškolci pokazali impresivno znanje o Europi – opet najbolja I. osnovna škola Čakovec!
Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u dva kruga, kvalifikacije koje su se održale 25. travnja, a u kojima su sudjelovale sve prijavljene škole, dok je u finale ušlo 6 najboljih timova. “Izrazito sam ponosna i sretna što je Osnovna škola Orehovica domaćin ovog kviza u kojem sudjeluju najbolji od najboljih kvizaša. Vaše zavidno znanje dovelo vas je do ove finalne stepenice a sada je na vama da pokažete zašto se upravo vi zaslužili ovo mjesto u finalu. Želim Vam svima puno sreće i uspjeha”, rekla je u uvodu Tanja Oreški, predsjednica aktiva predmetne nastave, ispred domaćina OŠ Orehovica.
Svaku školu predstavljao je jedan tim s po 3 člana i jednog zamjenskog člana. Sve su ekipe pokazale zavidno znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije, a u finalu su se našli najbolji, kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Murskog Središća, OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec i I. osnovna škola Čakovec. Nakon 4 kategorije pitanja i vrlo zavidnog poznavanja gradiva, zbog istog broja bodova u dodatnom pripetavanju, gledali smo natjecanje između učenika OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec, a na samom kraju slavili su učenici čakovečke škole, dok je treće mjesto pripalo kvizašima iz Orehovice. 
U ime Međimurske županije okupljenima se obratila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman koje je ovogodišnji kviz i službeno otvorila.“Sretna sam i ponosna što je svih 6 škola došlo do ove finalne razine natjecanja, što samo govori u prilog tome da ste ozbiljno shvatili tematiku te se izuzetno dobro pripremili uz pomoć svojih mentora koji su vas znali motivirati na usvajanje novih znanja. Kao i vi i djeca u drugim zemljama Europske unije uče o ostalim članicama pa tako i o Hrvatskoj, svim segmentima koji nas čine posebnima i drukčijima, a osobito o našem sistemu obrazovanja kao vama trenutno najvažnijem. Zajedničkom suradnjom među članicama implementiramo dobre primjere u svoj sustav isto kao što i druge zemlje ugrađuju ono što se u Hrvatskoj dokazalo kao bolje i kvalitetnije. Ovaj kviz znanja također je stepenica u vašem osobnom razvoju, ali i spoznaja koje su prednosti i pozitivni efekti članstva u Europskoj uniji“, zaključila je Herman i službeno otvorila ovogodišnje finale EU kviza za osnovne škole.
Obilježavanje Europskog tjedna pokrenuto je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, a to su 5. svibnja 1949., Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Ove godine prisustvuje se 16. izdanju ovog natjecanja što je dokaz tradicionalno dobre suradnje između Međimurske županije i osnovnih škola Međimurja odnosno volje i truda ravnatelja, mentora, a posebno učenika da nauče nešto novo i pokažu svoje znanje o Europskoj uniji. Program kviza vodila je Aleksanda Ličanin, a učenici OŠ Orehovica pripremili su kratak program u kojem su nastupali tamburaši OŠ Orehovica te učenici polaznici grupa „Deutschko“ i „English korner“, uz glazbenu pratnju Eni Bratuša i Gabrijele Kodba.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1575" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content