Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurskoj županiji stiže bespovratnih 31,3 milijuna kuna iz EU fondova za osnivanje prvog znanstveno istraživačkog centra

Datum objave: 7. svibnja 2018.

Odlična vijest stigla je u Međimurje krajem prošlog tjedna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je financiranje strateškog gospodarskog projekta Međimurske županije pod nazivom Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju -  Metalska jezgra!. Tako Županiji stiže više od 31 milijun kuna bespovratnih EU sredstava što je 100% odobrenih sredstava bez sufinanciranja iz proračuna.
Tom prigodom održana je konferencija za medije na kojoj su projekt predstavili župan Međimurske županije Matija Posavec, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović i direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje TICM-a Ivan Plačko, čiji stručni tim je i pripremio projektni prijedlog.
„Čestitam cijelom timu djelatnike Županije koji su posljednjih nekoliko godina prolazili vrlo komplicirana i stroga pravila EU komisije. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata jer po prvi puta u povijesti Međimurja osnivamo istraživačku ustanovu povezanu sa znanstvenom izvrsnošću koja će uskoro zaživjeti u prostoru Centra znanja Međimurske županije (bivša vojarna) s ciljem povećanja konkurentnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske, a čime stavljamo naglasak na ona zanimanja koja imaju visoku dodanu vrijednost.  U okviru projekta čija će provedba trajati 21 mjesec, bit će obnovljen i rekonstruiran već ruševni objekt bivše jahaone te nabavljena napredna tehnološka oprema za provođenje istraživačkih projekata u suradnji znanstvene zajednice i gospodarstva. Ovo je važna poruka iznimno uspješnog korištenja EU fondova i poruka kako i dalje revitaliziramo objekte bivše vojarne.“ – naglasio je župan Matija Posavec.
Direktorica REDEA-a Sandra Polanec Marinović istaknula je da se posljednjih pet godina radi na tome, cijela dokumentacija je također financirana iz EU fondova. „Pola sredstava ide za obnovu zgrade, bivše „jahaone“ a pola za visoko tehnološku suvremenu tehnologiju i opremu. Riječ je o javno istraživačkoj ustanovi u vlasništvu Međimurske županije gdje će se provoditi istraživačko razvojni projekti u suradnji sa poduzećima. Koncept djelovanja Metalske jezgre temelji se na triple helix principu, odnosno interaktivnom procesu razvoja inovacija kroz razmjenu znanja, vještina i tehnologija između znanosti, gospodarstva i javnog sektora, uz izvrsne infrastrukturne i tehnološke uvjete osigurane EU sredstvima. U tu svrhu ćemo osnovati javnu ustanovu“ – ističe Polanec Marinović.
Direktor Tehnološko inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko rekao je kako će se otvoriti dva laboratorija. „Prvi je laboratorij za prototipiranje koji će testirati primjenjivost inovacija u području digitalnih sustava upravljanja, i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo. Drugi će biti laboratorij za Internet stvari koji će se baviti razvojem programskih platformi i razvojem inovativnih aplikacija. Ključnu podršku u uspostavljanju i razvoju istraživačkih aktivnosti Metalska jezgre pružit će projektni partneri i to Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Međimursko veleučilište u Čakovcu. Podršku projektu u fazi pripreme i u budućem djelovanju pružili su i Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba te Strojarski fakultet iz Maribora.“
Prihvatljivi troškovi projekta u iznosu od 31.290.223,12 kuna bit će financirani u 100 %-tnom iznosu EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
Projektni prijedlog Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra prijavljen je na Poziv za dostavu projekata „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“  u lipnju 2017. godine. Nakon Odluke o financiranju, slijedi potpis tripartitnog Ugovora o financiranju projekta između Međimurske županije, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1573" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content