U Hrvatskoj se prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce, humanitarna akcija čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Početkom 90.-ih godina prošlog stoljeća u Americi je pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Tako je ove subote ispred zgrade Scheier od 10 do 12 sati i Međimurje već tradicionalno dobilo priliku biti dio obilježavanja ove plemenite humanitarne akcije, prigodnim štandom u svrhu prevencije i edukacije o raku dojke.

Kako je istaknula Jasenka Štefić, predsjednica Kluba žena operiranih od raka dojke „Nova Nada“ Čakovec, upravo je to najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, a broj oboljelih žena svakim danom raste neovisno o dobi i vodeći je uzrok smrti. Klub koji danas broji oko 70 aktivnih članica, već 17 godina radi na prevenciji, edukaciji i promociji na ovakav način, s naglaskom kako bi potaknuli sve na preglede, kako je bolest ključno otkriti u početnoj fazi. Kako je rekla  klubovi su ti koji podsjećaju žene da vode brigu o sebi, o svojim dojkama, da se odazovu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke i da vode samopregled, ako to znaju i mogu.

Zbog ograničene mogućnosti prevencije raka dojke, od izuzetne je važnosti otkriti  bolest što ranije, jer ukoliko je bolest otkrivena na vrijeme, izlječiva je u 98% slučaja. Tijekom subotnjeg jutra na Trgu republike u Čakovcu dijelili su razni promotivni – edukativni materijali kako bi se širu javnost upoznalo te približilo s ovom zloćudnom bolesti, a akciji su podršku svojim dolaskom dali i župan Međimurske županije Matija Posavec, sa zamjenicom Sandrom Herman te potpredsjednik Skupštine Dragutin Glavina.

Upravo su oni, uz podršku žena iz „Nove Nade“ i ovom  prilikom ukazali na probleme te dali podršku svim onim ženama koje se susreću s ovom bolesti.