U četvrtak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 4. sajma sigurnosti i prevencije. Sajam će se u petak 22. rujna održati u Čakovcu. Sajam su najavili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević i glasnogovornik Policijske uprave Međimurske Radovan Gačal.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika i predsjednika Vijeća za prevenciju Grada Čakovca Maria Medveda, u posljednjih četiri-pet godina, smanjuju se svi pokazatelji vezani uz stanje sigurnosti. Manje je krađa, provala, narušavanja javnog reda i mira te vršnjačkog nasilja. Organizacijom ovog sajma cilj je razmijeniti iskustva, ali i građanima pokazati kakve se sve preventivne akcije provode i planiraju na našem području. Vijeće za prevenciju Grada Čakovca, naglasio je Medved, provodi brojne akcije kojima su usmjerene na sve građane, a posebno mlade. „Alkohol nije cool“, „Cooliada“ su najpoznatije, no na inicijativu Vijeća za prevenciju, postavljeni su usporivači prometa kod škola svjetlosna signalizacija na prijelazima i križanjima, spremište za bicikle i još mnogo toga, rekao je, među ostalim zamjenik Medved.

Prevencija spaja

Zamjenica župana Međimurske županije i članica Vijeća za prevenciju Međimurske županije Sandra Herman, istaknula je važnost ovakvih manifestacija za podizanje svijesti kod građana o važnosti preventivnih akcija usmjerenih prema smanjenju broja prekršaja i kaznenih djela. Vijeće za prevenciju Međimurske županije od početka sudjeluje u organizaciji Sajma. Posebno je pohvalila mnoštvo programa i projekata koji su namijenjeni mladima te pozvala učenike osnovnih škola da manifestaciju svakako posjete.“ Zajedno sa partnerima Policijskom upravom međimurskom i Gradom Čakovcem Međimurska županija je aktivno uključena u organizaciju i realizaciju Sajma za prevencij. Nakon Nedelišća, Preloga i Murskog Središća, sajam dolazi u Čakovec, a održat će se u tjednu mobilnosti u kojem Županija također organizira niz događanja“, rekla je zamjenica Herman te istaknula kako vijeće za prevenciju kroz savjete za sigurnost cestovnog prometa, kroz rad Povjerenstva za zlouporabu droga u suradnji sa PUM –om, Zavodom za javno zdravstvo kroz čitavu godinu provode mnoge preventivne programe.

Ono što posebno veseli su preventivne akcije usmjerene na naše najmlađe, akcije koje se provode u svim osnovnim i srednjim školama Međimurske županije čemu se pridaje posebna pažnja jer uključuje najranjivije skupine za koje smo najodgovorniji. Ovogodišnji program vrlo je atraktivan, osmišljen i za one najmlađe, od atraktivnih pokaznih vježbi, centra za forenziku do kazališnih priča i predstava koje će se ovdje odvijati, a sve u svrhe preventive onih naših najmlađih. Jer prevencija je najvažnija, prevencija je neophodna i potrebna, prevencija spaja“, zaključila je Herman.

Načelnik Policijske postaje Čakovec Krunoslav Jurčević istaknuo je policija odlično surađuje sa Gradom Čakovcem, posebice kod organiziranja preventivnih akcija. Iako građani policiju povezuju s represijom, upravo naša iskustva pokazuju da je prevencija puno učinkovitija. Otkad se provode ovakve akcije smanjuju se svi promatrani pokazatelji vezani uz kaznena djela, a ovakav sajam koji je jedinstveni u Hrvatskoj, prilika je da se građanima prezentira sve što se radi na tom području.

Program je predstavio glasnogovornik Policijske uprave Međimurke Radovan Gačal. U mnoštvu programa istaknuo je prezentaciju jedinice Specijalne policije PUM, zajednički vježbu vatrogasaca, civilne zaštite i HGSS-a, te vježba policijskih motociklista na priručnom poligonu.

Program počinje u 9:00, traje do 16:00 i to na Trgu Republike, ulicama Matice Hrvatske, i kralja Tomislava, te u Scheierovoj zgradi  i u Dom sindikata. U slučaju lošeg vremena, program se seli u sportsku dvorani I. osnovne škole u Čakovcu.