Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

EU pomaže proizvođačima određenih poljoprivrednih proizvoda uzrokovanih tržišnim poremećajima

Datum objave: 16. kolovoza 2017.

Europska komisija je donijela Delegiranu uredbu Komisije (EU) 2017/1165 o utvrđivanju privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća. Time se nastavlja provedba privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenih poljoprivrednih proizvoda uzrokovanih tržišnim poremećajima.
Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za besplatnu distribuciju (NN 77/2017), koji stupa na snagu 12. kolovoza 2017. godine, a kojim se osigurava provedba  Delegirane uredbe Komisije (EU) 2017/1165.
Mjerama potpore iz Pravilnika obuhvaćene su aktivnosti povlačenja s tržišta provedene u razdoblju od 1. srpnja 2017. godine do datuma kada će količine biti iskorištene ili do 30. lipnja 2018. godine, ovisno o tome koji datum nastupi ranije.
Financijska pomoć Europske unije za privremene mjere potpore iz Delegirane uredbe Komisije (EU) 2017/1165 dodjeljuje se za aktivnosti povlačenja s tržišta za besplatnu distribuciju proizvođačima sljedećih proizvoda koji su namijenjeni konzumaciji u svježem obliku:
- jabuke - oznake KN 0808 10  - za količinu 510 t
- mandarine (uključujući tangerine i satsuma mandarine), mandarine sorte wilking i slični hibridi agruma - oznaka KN 0805 21 10, 0805 29 00 i 0805 21 90 – za količinu 850 t
i za dodatnu količinu od 2.000 t za postupak povlačenja s tržišta Republike Hrvatske, koja ne smije prijeći 1.670 t za jabuku i 330 t za mandarinu.
Primatelji proizvoda povučenih s tržišta za besplatnu distribuciju su: 
–humanitarne organizacije
–Hrvatski Crveni križ i Hrvatski Caritas
–centri i ustanove socijalne skrbi
–ustanove za predškolski odgoj
–ustanove za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje
–bolničke ustanove i
–kaznene institucije.
Popis primatelja proizvoda povučenih s tržišta nalazi se na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede (www.mps.hr) i Agencije za plaćanja (www.apprrr.hr) i po potrebi se ažurira.
Agencija za plaćanja  je pripremila sve potrebne obrasce i upute za proizvođače i primatelje proizvoda u okviru privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za besplatnu distribuciju.
Potrebni obrasci nalaze se ovdje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content