Sadržajnim duhovnim programom od nedjelje 30. srpnja do utorka 1. kolovoza trajale su trodnevne duhovne pripreme povodom 53. obilježavanja blagdana Gospe od Anđela, a samo Porcijunkulsko proštenje otvoreno je čitanjem bule o Porcijunkulskom oprostu. Obilježavanje središnjeg proštenja u Međimurju započelo je danas 2. kolovoza svečanom procesijom vjernika, koja je krenula s Trga Republike i prošla Ulicom kralja Tomislava do dvorišta Franjevačkog samostana, gdje je održana sveta misa.

Vjernicima okupljenima iz cijelog Međimurja pridružili su se mnogobrojni predstavnici našeg društvenog, kulturnog i političkog života, kao i gosti iz susjedne Slovenije i Mađarske, a svečanoj procesiji i misnom slavlju prisustvovali su i župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenica župana Sandra Herman, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i drugi predstavnici Grada, Zrinske garde, Matice Hrvatske, policije, vatrogasaca i mnogih kulturno-umjetničkih društava iz Međimurja i šire.

Euharistijsko slavlje predvodio je ljubljanski nadbiskup monsinjor Stane Zore, koji se u svojoj propovijedi prisjetio svetog Franje koji je u Porcijunkuli dobio nadahnuće da moli papu za oprost od grijeha, a koji je nazvan Porcijunkulskim oprostom te ga slavimo upravo na današnji dan, 2. kolovoza. „Obilježavanje Porcijunkule prilika je da se podsjetimo kako je i sveti Franjo priznao vlastitu grešnost, te nam to treba biti poticaj da s punim povjerenjem budemo radosni pred Bogom kada nam bude otkrivao naše grijehe, jer je to naše spasenje i put u Kraljevstvo nebesa”, rekao je monsinjor Zore, koji je devet godina proveo u zajedničkoj službi s gvardijanom Franjevačkog samostana i župnikom Župe svetog Nikole biskupa fra Željkom Železnjakom, njegovim domaćinom.

Humanitarna pogača za Centar za odgoj i obrazovanje

Završnim svetim misnim slavljem danas u 18:30 sati zatvara se proslava blagdana, a nakon središnjeg svetog misnog slavlja u prijepodnevnim satima se ispred crkve svetog Nikole već tradicionalno održala manifestacija “Doživite najveću međimursku pogaču”. Pogača od tikve, maka i jabuke duga oko 150 metara prodavala se na Franjevačkom trgu u humanitarne svrhe, te će dobiveni novac biti usmjeren Centru za odgoj i obrazovanje u Čakovcu.

Ova humanitarna akcija okupila je velik broj građana zbog kojih je pogača nestala u kratkom roku, a uz župana i zamjenicu, te djelatnike Grada i Turističke zajednice grada Čakovca, pogače su dijelili i predsjednica Centra Dragica Benčik zajedno sa svojim suradnicima.