U sklopu obilježavanja Dana općine Donja Dubrava i 353. godišnjice pada utvrde Novi Zrin na Muri, položeni su vijenci kod tamošnjeg spomen obilježja. Svečanost je započela u prijepodnevnim satima u rodnoj kući akademika Dragutina Feletara, odakle je krenuo mimohod prema župnoj crkvi predvođen članovima Zrinske grade Čakovec i Puhačkog orkestra Donja Dubrava. Nakon svete mise u župnoj crkvi sv. Margarete, sudionici svečanosti krenuli su prema spomen obilježju nekadašnje utvrde na obali Mure, gdje su položeni vijenci i zapaljenje svijeće.

Polaganju vijenaca prisustvovao je i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, zajedno s načelnikom Općine Donja Dubrava Marijanom Vargom i drugim općinskim predstavnicima,  predstavnicima Ogranka Matice hrvatske Čakovec, Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja Zmajski stol Čakovec i Koprivnica, te Zrinske garde Čakovec.

Utvrda Novi Zrin na Muri razorena je 6. srpnja 1664. godine, što je ujedno godina smrti Nikole VII Zrinskoga čijem su se spomeniku u Donjoj Dubravi također poklonili. Spomenik braniteljima utvrde podignut je prije točno 15 godina,  a zamjenik Grivec naglasio je pritom važnost ovog lokaliteta i njegovih branitelja za povijest. „Vojskovođa Nikola VII Zrinski zajedno sa svojim vojnicima bio je veliko nadahnuće onima koji su kasnije branili i obranili hrvatsku slobodu i samostalnost”, dodao je Grivec.

FOTO: Općina Donja Dubrava