Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Panel „Žene u politici“ u Međimurju

Datum objave: 9. ožujka 2017.

Krajem siječnja Hrvatska zajednica županija pokrenula je inicijativu za okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici, organizirajući panel raspravu u Rijeci gdje je predstavnice lokalne i regionalne politike primio župan Zlatko Komadina.
U suradnji s Međimurskom županijom, Hrvatska zajednica županija  ponovo organiziramo panel raspravu i druženje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici 16. i 17. ožujka 2017. godine u Svetom Martinu na Muri. Okupljanje započinje u četvrtak, 16. ožujka, prijemom kod župana Međimurske županije Matije Posavca.
Panel diskusija održat će se u petak, 17. ožujka, u LifeClass Termama Sveti  Martin s početkom u 10:30 sati.
Položaj žena, stereotipi s kojima se susreću u profesionalnom i privatnom životu, što je potrebno za napredak te kako uloviti korak sa zemljama koje nemaju problem sa zastupljenošću žena kako u lokalnoj i regionalnoj, tako i u politici općenito, samo su neke od tema panel rasprave. Govorit će zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Labina Eni Modrušan i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Tajana Broz.
Inicijativa koja u fokus stavlja upravo političarke, kako bi uoči lokalnih izbora bile hrabrije i kandidirale se za izvršne funkcije u svojim općinama, gradovima i županijama iznjedrila je nekoliko vrijednih zaključaka:
▪ Inicijativa za više žena u politici treba biti nadstranačka, žene se moraju međusobno povezivati i podupirati neovisno o stranci kojoj pripadaju.
▪ Potrebno je uvesti izborni sustav prema modelu jedna žena-jedan muškarac na stranačkim listama.
▪ Ovakva okupljanja potrebno je organizirati kako bi brojke na ovim lokalnim izborima bile pozitivnije za žene u odnosu na izbore 2013.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content