Povodom  Dana antifašističke borbe, župan Međimurske županije Matija Posavec, žiteljima Međimurske županije uputio je čestitku u kojoj stoji:

Poštovane Međimurke i Međimurci

22. dan mjeseca lipnja svake godine obilježavamo u spomen na obljetnicu početka oružanog otpora Hrvata fašizmu i nacizmu. No nas Međimurce na to ne mora podsjećati datum, za nas to nije samo još jedan praznik tijekom godine, jer mi pobjedu nad velikomađarskom okupacijom itekako pamtimo, urezani su u naše misli i molitve nakon velikih stradavanja i žrtava koje su podnijeli naših sugrađani.

Njima moramo biti zahvalni što smo danas dio Hrvatske, jer su upravo oni u tom razdoblju ponovno dokazivali našu pripadnost hrvatskom narodu, stoga ako kažemo da slavimo i početak konačnog pripajanja Međimurja Lijepoj našoj, nikako nećemo pogriješiti. Bez sumnje, uspješnog Međimurja, u Hrvatskoj i Europskoj uniji, ne bi bilo bez antifašističke borbe naših predaka i na tome im moramo biti vječno zahvalni, a naša je obaveza na mlađe generacije prenositi znanje o datumima koji su okosnica stvaranja naše suvremene povijesti.

Povijesna je činjenica kako je antifašizam jedan od temelja današnje slobodne i suverene Hrvatske, a upravo su Hrvati bili ti koji su prvi, u tada okupiranoj Europi, ustali protiv fašizma i nacizma u šumi Brezovica pored Siska 1941. godine.  

Svim Međimurkama i Međimurcima želim sretan Dan antifašističke borbe!

ŽUPAN

Matija Posavec, mag. ing”.

 

FOTO: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL