Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dvije godine mandata vlasti Međimurske županije: „Ne tražimo izgovore, pronalazimo načine“

Datum objave: 11. lipnja 2015.

Na današnji dan prije pune dvije godine sadašnje je vodstvo Međimurske županije preuzelo vlast. Polovicu mandata iskoristili su da odrade jedan presjek svega onoga što se tijekom godina radilo, za zbrajanje rezultata, no ne previše s okretanjem na prošlost, već pogledom u budućnost. „Našu polovicu mandata gledamo kao jednu utakmicu, no utakmicu u kojoj nema poluvremena, nema stanke i nije dopuštena promjena ekipe. Utakmicu u kojoj će krajnji rezultat biti vidljiv okončanjem mandata, uz preispitivanja samih sebe i provođenje osobnih testiranja“, u uvodu je sportskom terminologijom dvije godine koje su iza njih opisao župan Međimurske županije Matija Posavec.
Najveću težinu u ostvarenom ima upravo nedavno riješeno pitanje Vojarne, posebice s obzirom na trajanje problema, više od 8 godina, ali i financijski iznos od 10 milijuna kuna. Dakako, tu je i projekt besplatnih udžbenika kao jedan kojeg provodimo kao jedina županija u Hrvatskoj. Tu su i ostala ulaganja u obrazovanje u partnerskom odnosu sa školama u projektima stipendija, učeničkih i studentskih kredita, asistenata u nastavi, besplatnog prijevoza, ujedno je oformljena i Zakladu za obrazovane dr. Vinko Žganec, jednokratne potpore studentima i djeci branitelja.
„Ti projekti odašilju jasnu poruku da smo uz razvojnu komponentu i socijalno osjetljiva županija koja vodi računa o svojim građanima“, dodaje Posavec te objašnjava kako ga posebno me veseli što su riješili veliku većinu onih problema za koje se godinama tvrdilo da su nerješivi. „Od toga da smo ne samo većinu institucija zadržali nego, poput Murskog Središća, otvorili ispostave novih, isplatili dug poljoprivrednicima, završili kapitalne investicije kao Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec, školu i dvoranu u Sv. Jurju na Bregu, Centar za posjetitelje Žabnik, financiramo idejni projekt obilaznice u Murskom Središću, idemo u potpunu rekonstrukciju Tehničke škole, kada se osiguraju sredstva krećemo u izgradnju OŠ Pribislavec, ove godine dovršit ćemo dvoranu u Orehovici, a ići ćemo i s izgradnjom Doma zdravlja“, nabrojio je župan samo dio provedenog i planiranog u narednom razdoblju. Zamjenik župana Zoran Vidović pak je najponosniji na sve službe te Međimurke i Međimurce koji su se zajedničkim snagama obranili od poplava i dokazali da kompletni sustav funkcionira. „Ponos je i zbog vraćanja već spomenutog duga poljoprivrednicima koji otvara novi prostor da poljoprivredi poboljšamo situaciju uz planirane edukacije, jačanje konkurentnosti, plasmanom robe, ali i njene naplate“, objasnio je Vidović i uz pohvale za suradnju sa sportskim udrugama, braniteljima i lovcima dodao kako je u planu u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede uvesti zdravu domaću prehranu u svaku školu.
„Mislim da smo svi zajedno postavili dobre temelje i da ćemo glavninu onog što smo prezentirali u kampanji odraditi, uz nove ideje i vizije“, krenula je svoje izlaganje zamjenica župana Sandra Herman, istaknuvši kako je evidentno kvalitetniji rad s udrugama, ali i na području razvoja turizma. Tako smo jedina kontinentalna destinacija koja tijekom 10 godina bilježi do 14 posto povećanje broja noćenja, čime se dokazuje da se isplati omjer ulaganja i privlačenja sredstava. Turistička zajednica radi na način da je uspjela s proračunom od 700.000,00 kuna multiplicirati financijski iznos realiziranjem projekata na 3,7 milijuna kuna, među kojima i najveću biciklističku trku u regiji, za koju je potpisan petogodišnji ugovor Tour of Croatia. Kao jednu od važnijih odluka Skupštine Međimurske županije, njen predsjednik Mladen Novak istaknuo je  Deklaraciju o položaju Međimurja. „Ona je donijeta jednoglasno, a omogućila nam je dosta jednostavniji način komunikacije prema Zagrebu što se pokazalo itekako pozitivnim za sve Međimurce“, objasnio je.
No najbolji pokazatelj efikasnosti i uspješnosti ove vlasti su konkretne brojke koje se tiču financija. Naime dug Županije je na dan preuzimanja vlasti bio više od 60 milijuna kuna, a danas je tri puta manji – 19.418.340,00 kuna. U vrijeme smanjenja potraživanja nisu se stvarala nova opterećenja, ali smo usporedno dobili titule najbržih u zemlji u dobivanju građevinskih dozvola, prvih koji smo uveli e-građevinske dozove te najboljih u rješavanju pitanja legalizacije.
U ove dvije godine stvorena je i jedna nova, pozitivna percepcija Međimurja kao primjera ostatku zemlje, ali i šire, prihvaćeno je od središnje vlasti puno više nego ikad, pozicioniramo se ujedno i kao poželjna destinacija za ulaganje, privlačimo investitore te smanjujemo nezaposlenost.  „Sve što radimo, radimo zbog najvažnijeg cilja, a to je povećanje plaća naših građana. I kada ćemo privući investicije za koje stvaramo uvjete kroz zone i promociju, onda će te investicije dovesti do stvaranja konkurentnije radne snage, pa će gospodarstvenici biti primorani dati veće plaće, samo da bi radnike i djelatnike zadržali ovdje“, objasnio je župan Posavec jedan od primarnih ciljeva svakodnevnog rada. Neophodno je pritom povezivanje s drugim regijama i zemljama te ambasadama uz koje smo  korak ispred drugih, pa svako putovanje i posjeti delegacija stvaraju najsjeverniji dio zemlje poželjnijim mjestom za povratak i ulaganje.
Iako Posavec već uz pogled u naredne dvije godine ističe kako se uvijek može i mora bolje, uvjeren je kako će mandat završiti zadovoljan rezultatima. „To je zato jer mi ne tražimo izgovore, već pronalazimo način“, za kraj je dodao i rekao kako zajednički ova vlast može riješiti ono što se nije uspjelo uz nekoliko vladajućih garnitura.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content