Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Utrka „Tour of Croatia“ u nedjelju Međimurje stavlja na biciklističku kartu svijeta

Datum objave: 20. travnja 2015.

Zasigurno nema osobe koja nije čula za biciklističke utrke Tour de France ili Giro d'Italia i s oduševljenjem ove masovne sportsko – turističke manifestacije pratila, baš kao i milijuni, preko malih ekrana. Ove godine Hrvatska, ali i Međimurska županija imaju čast što će se ovdje održati trka prve kategorije po klasifikaciji Međunarodne biciklističke federacije, po kvaliteti samo jedan rang ispod ranije navedenih, etapna biciklistička utrka oko Hrvatske „Tour of Croatia“. Njena važnost za Međimurje je ta što će posljednja, peta etapa krenuti upravo iz Svetog Martina na Muri,  točnije iz Termi LifeClass Sveti Martin, uz trasu prema Čakovcu i Prelogu te naposljetku Zagrebu.
Sportski događaj godine u Međimurju 26. travnja
„Tour of Croatia“ kreće 22. travnja u Makarskoj, a završava uz vožnju po sjeveru zemlje te s ciljem na Markovu trgu 26. travnja. Međimurje je spremno za svoju dionicu u sklopu trke idejnog začetnika vrhunskog biciklista Vladimira Miholjevića. „Ovo je bez sumnje projekt koji će nas staviti na biciklističku stazu svijeta, jer se destinacije za biciklizam ponajviše prepoznaju po dobro odrađenim eventima, a tek potom po infrastrukturi“, rekao je u uvodu Dan Vidošević, direktor prodaje i marketinga LifeClass Termi Sveti Martin te naglasio kako je ovo velika prilika međimurskog turizma. „Prilika je to da stvorimo još jedan naš brend, nakon što smo nekada samo sanjarili o takvim velikim utrkama. Trkom ćemo doprinijeti da se dotok biciklista poveća, ali će taj dotok sigurno i nas onda potaknuti da gradimo infrastrukturu“, nadovezao se načelnik općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec.
Da treba podržati svaki dobar i vrijedan projekt, potvrdio je župan Međimurske županije Matija Posavec te istaknuo kako je cikloturizam jedan od strateških ciljeva turizma u Međimurju, ponajviše zahvaljujući ljudima, jer naš kraj živi biciklizam. „To se dokazuje iz događaja u događaj, uzmimo za primjer samo jučer održan BIMEP koji je okupio oko tri tisuće biciklista. Velike utrke kao ova koja nas očekuje, apsolutno donose dobrobit našem turizmu,a  time i gospodarstvu te u konačnici svim Međimurkama i Međimurcima. Iako nas očekuje zahtjevna organizacija, kako smo prvi puta domaćini, ključno je da smo prepoznali važnost utrke te ćemo sve potencijale ovih dana usmjeriti na dobro predstavljanje našeg kraja, a time i razvoj ovdašnjeg cikloturizma“, naglasio je Posavec.
Otvaranje biciklističke sezone u velikom stilu
Ova svjetska profesionalna biciklistička utrka sveukupno će u pet dana obuhvatiti isto toliko etapa, a u 840 kilometara 20 profesionalnih ekipa s oko 160 biciklista proći će ukupno 8 županija, 9 gradova, 2 nacionalna parka i 3 parka prirode. Bit će to dobra prilika da najsjeverniji hrvatski kraj još jednom potvrdi svoj status idealne destinacije za cikloturizam, a u isto će se, kako je najavljeno, televizijskim prijenosom na Eurosportu i nacionalnoj televiziji preko malih ekrana  uvjeriti na dnevnoj bazi oko 15 milijuna gledatelja u 54 zemlje svijeta. Ovime će se na najbolji mogući način otvoriti nova biciklistička sezona, a veličinu mega projekta najbolje opisuje i njegova vrijednost od dva milijuna eura.
Vozite u subotu stazom „Tour of Croatia“
Kako će se utrka ovim krajevima voziti narednih pet godina, organizatori su osim spektakla koji „Tour of Croatia“ donosi te popratnih sadržaja, odlučili omogućiti i da se sami okušaju u istoj ruti kao profesionalci. Stoga će se svima zainteresiranima utrku približiti i pripremljenom turističkom vožnjom po istoj trasi samo dan prije glavne svjetske utrke. Krenut će u subotu, 25. travnja u 10:30 sati ispred Puba Potkova. Prijaviti se možete putem e-maila: sasa.vugrinec@termesvetimartin.com do petka 24. travnja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content