Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar Maras: „Konkurentniji smo kao zemlja zahvaljujući poduzetništvu Međimurske županije"

Datum objave: 6. ožujka 2015.

Republici Hrvatskoj je iz EU fondova u narednih sedam godina na raspolaganju preko 10 milijardi eura koji će uvelike odrediti njen rast i razvoj. Međimurska županija i u tom se segmentu pokazala kao predvodnica i jedna od vodećih u privlačenju sredstava, što može zahvaliti sposobnosti, želji i znanju lokalnog poduzetništva koje sjever zemlje pretvara u sve atraktivniju sredinu za razvoj gospodarstva. „Ova županija vrlo je konkurentna i što je važnije, zna kako iskoristiti dobivena sredstva. Pa zašto onda takvim krajevima ne omogućiti da i sutra zajednički budemo još uspješniji, upravo ulaganjem u Međimurje. Konkurentniji smo kao zemlja upravo zahvaljujući Međimurskoj županiji“, rekao je prilikom boravka u Međimurskoj županiji ministar poduzetništva i obrta u Vladi RH Gordan Maras.
Nerijetko se Međimurje ističe kao dobar primjer za funkcioniranje cijele države, a kada vidimo pokazatelje jasno je i zašto. Mi imamo najefikasniji javni sustav, organiziran post investment care, sredina smo pogodna za strane investicije, smanjujemo stopu nezaposlenosti i imamo najkonkretnije projekte za sredstva ministarstva koja idu iz EU fondova“, dodao je župan Međimurske županije Matija Posavec i objasnio kako su neki poduzetnici uspješno povukli direktna sredstva iz EU fondova, kao na primjeru geotermalne energane u Draškovcu vrijedne preko 110 milijuna kuna.
120 poduzetnika na predstavljanju Poduzetničkog impulsa 2015.
S obzirom na dosadašnja iskustva u radu Međimurske županije, znamo da svoje poslovanje temeljite na inovacijama i novim tehnologijama, uz ulaganje i investiranje te konačan izvoz koji nas čini konkurentnijima i uspješnijima na tržištu“, zaključili su zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros, član uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Hamag Bicro Goran Becker i voditeljica Službe za programe potpore, analizu i SIS malog gospodarstva iz Ministarstva poduzetništva i obrta Vlatka Mlakar koji su ujedno prezentirali program Poduzetničkog impulsa 2015.
Radi se o programu poticanja poduzetništva i obrta vrijedan 4,37 milijardi kuna, a dostupni natječaji unutar istog, u Međimurju su zaintrigirali više od 120 poduzetnika. Svi oni pozvani su da si u 33 konkretna projekta osiguraju sredstva na koja imamo pravo kao članica EU, a prvi natječaji kreću već krajem ožujka. Inače, međimurski poduzetnici u 2013. godini ostvarili su čak 41 potporu ukupne vrijednosti više od 27 milijuna kuna Međimursku županiju svrstava na 2. mjesto u zemlji, iza samo Grada Zagreba.
„Drago mi je što je dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta i da ste pokazali kako je naš kraj prepoznao važnost ovog vremena prihvaćanja izazova koji je pred nama. Suradnjom možemo ostvariti mnogo, a za to vam sve službe Međimurske županije stoje na raspolaganju“, dodao je u svom obraćanju Posavec i pozvao poduzetnike na nastavak zajedništva.
„Kreditom do uspjeha“ za Međimurje osigurano 31 milijun kuna
Izravan poticaj međimurskom gospodarstvu svakako će biti i povoljniji uvjeti kreditiranja koji će poduzetnicima omogućiti nova ulaganja u vlastiti razvoj i jačanje konkurentnosti na tržištu. Stoga su i danas potpisani Ugovori o provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“. Ugovore za Mjeru 1 – „Kreditom do konkurentnosti“ u Maloj vijećnici Međimurske  županije potpisali su ministar Maras i župan Posavec s predstavnicima deset poslovnih banaka koje sudjeluju u programu, uz prisustvo zamjenika ministra Prosa, zamjenika župana Zorana Vidovića i Sandru Herman, Darka Radanovića, privremenog pročelnika UO za gospodarske djelatnosti te Anu Kralj, voditeljicu Odjela za strateško planiranje u REDEA-i.
Ovim je programom za Međimursku županiju osiguran kreditni potencijal od 31 milijuna kuna za razdoblje trajanja Programa od 4 godine ili do iskorištenja kreditnog potencijala. Isti je usmjeren smanjenju kamata i poboljšanju dostupnosti izvorima financiranja aktivnosti malih i srednjih tvrtki, što znači niže troškove poslovanja te uspješnije projekte. A što se tiče ove županije projekata znamo da će biti i nadam se da će kreditni potencijal biti brzo iskorišten kako bi ga mogli još i proširiti. Uvjeti su odlični, uz povoljnije kamate naspram uobičajenih 7, zajedničkim subvencioniranjem sada iznose 2 do 3 posto“, objasnio je Maras.
„Kada je netko uspješan kao Međimurje, u njega treba ulagati još više!“
Ukupno je u svim programima od 2004. do 2014. u Međimurju realizirano 178 takvih poduzetničkih kredita, u ukupnom iznosu od 165 milijuna kuna, a Županija je iz svog Proračuna uložila direktno preko 7 milijuna kuna“, rekao je međimurski župan i potpisao ugovore prema kojima ministarstvo kamatu subvencionira sa 2 postotna poena za proizvodne i 1 postotni poen za uslužne djelatnosti, dok se Županija uključila u program kroz subvenciju kamate od 1 postotni poen za projekte iz proizvodne djelatnosti i za kredite vezane uz uslužne djelatnosti.
„Ovaj novac bit će iskorišten na najbolji mogući način, u jedini kraj koji ne zna za krizu, jer ste od 2008. samo povećali izvoz za skoro milijardu kuna, iako je Hrvatska u recesiji već šest godina, što znači da ima uspješnih tvrtki, ima projekata, ali i investitora“, jasan je bio ministar i dodao da kada je netko uspješan, u njega treba ulagati još i više.
Međimurje domaćin Poslovnog uzleta 27. travnja
Nove prilike za poduzetnike i gospodarstvenike otvaraju se već 17. ožujka konferencijom „Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika u EU-u" u suradnji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Međimurske županije i njenog Informacijskog centra Europe Direct. Nakon iste s naglaskom na zapošljavanje, rast i ulaganje, 27. travnja Međimurska županija s Poslovnim dnevnikom na sjever dovodi projekt Poslovni uzlet, kao podršku malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima kroz besplatne edukacije i seminare. Održat će se u suorganizaciji s Ministarstvom poduzetništva i obrta koje je 24. ožujka ujedno najavilo tematsku konferenciju u Zagrebu, na kojoj će predstaviti najveći ikad natječaj u segmentu industrije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content