Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Spremnost Međimuraca primjer je u sprječavanju katastrofa

Datum objave: 27. listopada 2014.

IMG 0459

 

Republika Hrvatska je tijekom godina postala prepoznatljiva u Europi, po pitanju prevencije i sprječavanja katastrofa, koji su postali nacionalni i lokalni prioritet zajednice. Stoga se s posebnom pozornošću promatra svaka Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa kao stalni forum za razmjenu mišljenja te iznošenje stavova, prijedloga i postignuća, pa tako nezapaženo nije prošla ni ovogodišnja, 6. konferencija platforme po redu, koja je eminentne stručnjake okupila u prostorima MUP-ovog odmarališta Valbandon u Istri.

S glavnim naglascima na poplave koje nas pogađaju diljem zemlje, teoriju i praksu te naučene lekcije nakon istih, konferenciji su nazočili te je ujedno otvorili pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić, naglasivši pritom kako je ova platforma postala prepoznatljiv proizvod Republike Hrvatske u Europi kao rezultat potrebe za povezivanjem aktivnosti zajednica koje se bave klimatskim promjenama i smanjenjem rizika od katastrofa.

 
Konferenciji su se, u vidu sudionika u raspravama, pridružili i predstavnici Međimurske županije, zamjenik župana, ujedno načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zoran Vidović, Ladislav Soke, pročelnik čakovečkog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje i Alan Resman, stručni suradnik za poslove županijskih tijela i zaštite i spašavanja.

 

Vidović je pritom istaknuo odličnu reakciju svih Međimuraca sredinom rujna u vrijeme vodenog vala, ali i dobru koordinaciju lokalne samouprave, vatrogasaca, djelatnika Hrvatskih voda i svih ostalih službi. “Pokazali smo svojom spremnošću tokom poplave da smo uvijek korak ispred elementarne nepogode. Pravovremenom reakcijom sanirali smo međimurska naselja i spriječili veća izlijevanja, stoga je prevencija, i u vidu ovakve konferencije prijeko potrebna.“

 

Za kraj, Vidović je istaknuo žaljenje što u Istru nisu stigli predstavnici iz Koprivnice, pogođeni neviđenim poplavama te naglasio kako će krenuti put Podravine kako bi im u svoje, ali i u ime Međimurske županije, pružio podršku i pomoć.

 

{gallery}2014_galerije/Listopad_2014/konferencija-sprjecavanje-katastrofa-istra{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content