Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurskom turom završen Europski tjedan kretanja u Međimurskoj županiji

Datum objave: 6. listopada 2014.

IMG 6170

Biciklističkom utrkom „Međimurska tura“ održanom u nedjelju, 21. rujna završen je četvrti po redu Europski tjedan kretanja pod sloganom „Naše ulice – naš izbor“ koji se ove godine u Međimurskoj županiji održao od 15. do 21. rujna.

 

Osim u gradu Čakovcu ove je godine Europski tjedan kretanja obilježen i u gradovima Prelogu i Murskom Središću čime su se međimurski gradovi pridružili većini europskih gradova u kojima se ova manifestacija održava od 2002. i time poslali jasnu poruku o važnosti ove kampanje usmjerene na ograničavanje kretanja automobila i poticanja građana na korištenje drugih, zdravijih načina kretanja.

Tijekom tjedna organizirane su različite aktivnosti koje ukazuju na utjecaj građana na oblikovanje javnih prostora. U sva tri grada bile su zatvorene ulice za automobile na motorni pogon s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i zagađenja bukom te osiguranje više prostora za život, a ne za vožnju. Zatvorenom ulicom neometano su na biciklima, rolama i romobilima uživali učenici osnovnih škola, dok su najmlađi cestu ukrasili motivima kretanja.

Šetnjom građana i djece Murskog Središća centrom grada građani su željeli ukazati na veliki problem teretnog prometa u svom gradu. Tako su, bar na kratko vrijeme, pokušali utjecati na oblikovanje javnog prostora u svom gradu kako bi postao ugodniji za život.

Svoj rad i aktivnosti tijekom tjedna predstavili su Policijska uprava međimurska, Hrvatski autoklub koji su organizirali i natjecanje „Sigurno i vješto u prometu“ za djecu prvih razreda osnovnih škola. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec određivali su građanima šećer u kapilarnoj krvi, mjerili krvni tlak te indeks tjelesne mase, dok je Crveni križ Čakovec prikazao pokaznu vježbu pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnoj nezgodi.

U organizaciji Vijeća za prevenciju Međimurske županije, Policijske uprave međimurske i Međimurske županije u petak, 19. rujna na MESAP-u u Nedelišću održao se prvi "Sajam sigurnosti i prevencije", dok je u subotu, 20. rujna 2014. godine u Strahonincu održan 19. Međimurski festival sportske rekreacije žena na kojem je sudjelovalo 18 ekipa (udruga žena) iz cijelog Međimurja.

Zahvaljujemo se svim sudionicima na sudjelovanju i potpori u organizaciji Europskog tjedna kretanja u Međimurskoj županiji.

 

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/ETK{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content