Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisani ugovori za prijevoz učenika Međimurske županije

Datum objave: 11. rujna 2014.

potpisivanje ugovora s prijevoznicima 8

 

Međimurska županija je u školskoj godini 2014./2015. svojim osnovcima i srednjoškolcima ponovno osigurala prijevoz. Naime provođenjem jedinstvenog modela, zahvaljujući sufinanciranju resornog Ministarstva, Županije i prijevoznika, omogućuje se da osnovnoškolci i srednjoškolci nemaju trošak oko dolaska u i iz škole.

 

Stoga su na samom početku nove školske godine u maloj županijskoj vijećnici potpisani ugovori između Županije i prijevoznika, a koji će vrijediti do kraja kalendarske godine. U ime Rudi Expressa, prijevoznika za sve osnovnoškolce u suradnji s M-grupom te ujedno kao jednog od četiri prijevoznika za srednjoškolce, ugovor je s županom Međimurske županije Matijom Posavcem potpisao direktor Damir Varga. U ime Čazmatrans - Nove direktor prometa Damir Pavlović, direktor Dejan Jakopić u ime Autoprijevoznika Jakopić, dok će se naknadno potpisati ugovor sa stečajnim upraviteljem AP-a Varaždin, Velimirom Slamarom.
Međimurski župan u prvom je redu naglasio svoje zadovoljstvo što prijevoz obavljaju domaći prijevoznici i činjenicu da je Međimurska županija i u tom segmentu korak ispred drugih. „Taj nadstandard je što je prijevoz na području Međimurske županije financiran od strane države, Županije i samih prijevoznika. Naime svi imaju prijevoz financiran od strane županije i oni koji pohađaju škole na području Međimurja, bez obzira na mjesta stanovanja i razliku od škole, unatoč tome što je odluka Vlade da se do 5 kilometara prijevoz ne sufinancira. Mi pokrivamo kompletni trošak i tu učenici srednjih škola nemaju nikakvih problema. Mislim da smo do sada po tome jedini u Hrvatskoj i nastavljamo biti i u novoj školskoj godini“, rekao je župan te dodao kako 75 posto cijene mjesečne karte sufinancira država, razliku pokriva Međimurska županija, odnosno M-grupa, sastavljena od 11 međimurskih autobusnih prijevoznika, a koja će također dati svoj dio doprinosa te se odreći dijela zarade kako bi participirali u ovom modelu. Župan je naglasio da prati njihov rad,  nadgleda modernizaciju voznog parka, sigurnost samih putnika i obavljanje linijskog prijevoza kojeg su oni nositelj.

Trošak roditelja za autobus – 80 kuna za cijelu godinu
„Zahvaljujem Međimurskoj županiji na ukazanom povjerenju, uspješno surađujemo već niz godina i drago mi je da provodimo ovakav projekt. Mi u M-grupi radimo s ciljem da poboljšamo prijevoz, smanjimo trošak prijevoza te  ga unaprijedimo i olakšamo za sve građane, kao što to ovime čini i Županija“, dodao je u ime prijevoznika Damir Varga, kao predstavnik Rudi Expressa, ali i M-grupe, objasnivši pritom uvođenje novog sustava naplate i kontrole ulaska učenika u autobuse koji donosi bez kontaktnu karticu kao iskaznicu, a koji će zasigurno olakšati učenicima. Jedini trošak koji roditelji imaju je 80 kuna, što je cijena izrade cjelogodišnje kartice i sliku koja se izrađuje na licu mjesta.

 

Vlak je potpuno besplatan, odlazak u okolne gradove ne
Od nove školske godine uvodi se novina za 370 učenika koji pohađaju srednju školu u Varaždinu ili okolnim gradovima. Naime njima prijevoz neće biti u potpunosti sufinanciran, imat će obavezu namiriti manji dio cijene karte. „Procijenili smo da postoje uvjeti za srednjoškolsko obrazovanje u Međimurju i kada bi ti učenici koji imaju prostora ovdje u Međimurju, a odlaze u Varaždin, prihvatili i upisali srednju školu u našoj županiji, mi bi imali apsolutno pravo osnovati još jednu školu. Mi naravno nikome ne možemo odrediti gdje će ići u školu, ali činjenica da u potpunosti financiramo odljev učenika i potencijalno ih zapošljavamo u drugoj županiji, za nas u ovom trenutku nije prihvatljiva“, napomenuo je župan Posavec.
U tom se slučaju govori samo o autobusnom prijevozu koji koristi oko 100 srednjoškolaca, dok su za školarce putovanja vlakom besplatna. Riječ je o postotku koji je na visini 25 posto cijene karte, pa tako na primjer ako je cijena 600 kuna, 400 kuna će osigurati Županija i država, a 200 kuna je na teret roditelja. Za srednjoškolce koji su iz Kuršanca, dakle unutar 5 kilometara od škole te nemaju pravo na sufinanciranje, cijenu od 400 kuna s 50 posto ipak će sufinancirati Županija, 25 posto Općina Nedelišće, a 100 kuna roditelji.

Postignuta raznovrsnost obrazovnih programa
Naglašeno je i kako je školska godina krenula iznimno dobro. Upisano je 1.154 prvašića, 1.050 srednjoškolaca u školama pod ingerencijom Županije te njih 104 u Srednjoj školi Čakovec. Sveukupno je u Međimurskoj županiji 4.312 srednjoškolaca te 9.870 osnovaca, a u usporedbi s prošlom godinom to čini 15 učenika manje. „To su male razlike naspram proteklih godina, što je rezultat manje planiranih upisnih kvota, što čini u skladu s državnim pedagoškim standardom do 24 učenika u razredu. Time smo se uspjeli približiti zahtjevima tržišta rada, postigli veću raznovrsnost obrazovnih programa i bolju iskoristivost kapaciteta koje imamo u srednjim školama“, objasnio je župan.

 

57 osobnih asistenata u školama
Sukladno inicijativi za rješavanje problema osobnih asistenata u školi, resorno Ministarstvo našlo je sredstva i sve potrebe koje jesu na tom planu, bit će zadovoljene. „Radi se o 57 asistenata u Međimurju na 64 učenika koji su iskazali potrebu za asistentom. Mi ćemo taj proces uspješno realizirati od ponedjeljka“, dodaje Posavec te ponedjeljak ujedno spominje kao dan nastavka predškole za učenike romske nacionalne manjine, projekta koji se u suradnji s REF-om i resornim Ministarstvom provodi već petu godinu, a koji uključuje djecu koja su godinu dana do upisa u školu.

Nove željezničke linije i vozni redovi od prosinca
Prilikom potpisivanja ugovora ujedno je najavljeno kako su u tijeku intenzivni razgovori s predstavnicima Hrvatskih željeznica te da Međimurska županija pomno prati situaciju vezanu uz segment ukidanja i reorganizaciju sustava linija. Tako je najavljen novi vozni red od 14. prosinca. „U razgovoru sa sindikatima, zaposlenicima i upravom dogovoreno je da zatražimo kompletno izvješće o potrebama, broju putnika i lakšem prometu od Zagreba prema Varaždinu do Čakovca i Kotoribe, a naglasili smo da smo kao Županija spremni i na model sufinanciranja samo da se ne ukinu neke linije, primjerice kao vlak u petak popodne kada studenti i školarci dolaze iz Zagreba prema Međimurju“, naglasio je župan. Više informacija o tome znat će se sljedeći tjedan kada
se usuglasi jesu li ili nisu neke linije rentabilne.  

Od prosinca se uvodi i željeznička linija prema Sloveniji, Čakovec – Mursko Središće – Lendava. Zbog pitanja granične policije po tom se pitanju čeka suglasnost Ministra unutarnjih poslova, što bi moglo biti riješeno za oko dva tjedna. Radi se i na rekonstrukciji pruge prema Murskom Središću, dok će se neke linije morati ukinuti. HŽ je naime za ovu godinu smanjio sredstva za oko 125 milijuna kuna, no ujedno je spreman uz sufinanciranje Međimurske županije uspostaviti potreban promet.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/potpisivanje-ugovora-prijevoznici{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content