Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatski proizvođači i gospodarstvenici plasirat će proizvode na tržište Hong Konga i Šangaja

Datum objave: 27. ožujka 2014.

Sastanak hrvatskih župana radi ostvarivanja suradnje s tržištima Narodne Republike Kine: U Zagrebačkoj županiji već dvadesetak tvrtki posluje na tržištu Kine

 

Hrvatska uvozi iz Kine u vrijednosti 1,4 milijarde dolara, a izvozi u vrijednosti 38 milijuna dolara

Jučer, 25. ožujka u Krapini, održan je sastanak hrvatskih župana radi provedbe inicijative Ministarstva vanjskih i europskih poslova i stvaranja klastera hrvatskih proizvođača i gospodarstvenika te plasiranje hrvatskih proizvoda na tržište Narodne Republike Kine odnosno Hong Konga i Šangaja.

 

Na sastanku su sudjelovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Prisutni su bili zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek i zamjenica krapinskog župana Jasna Petek.

 

Krapinsko-zagorska županija će ponuditi zasada proizvode pet poduzeća među kojima su Inkop, Omco i Kvadra, ali popis nije konačan. Župan Kožić istaknuo je kako u Zagrebačkoj županiji već dvadesetak tvrtki posluje na tržištu NR Kine, te su izrazile želju da dodatno iskoriste svaku pomoć kao i sve nove tvrtke spremne na suradnju, a posebno je izdvojio tvrtku DIV iz Samobora.

Župan Koren istaknuo je podatak vezan za razmjenu dobara prema kojem NR Kina u RH uvozi u vrijednosti 1,4 milijarde dolara, a RH izvozi u NR Kinu u vrijednosti 38 milijuna dolara. S područja Koprivničko-križevačke županije za suradnju je zainteresiran veći broj tvrtki, a istaknuo je tvrtku Rasco iz Kalinovca, Haas dom proizvođača drvne galanterije, te Podravku, Belupo i Hartmann.

Župan Bajs pohvalio je inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a posebno suradnju šest županija te istaknuo je tvrtke koje su iskazale interes, a to su Pevec, Prima Commerce i Čazmatrans, uz zajednički nastup medara za koje vjeruje da se količinom i kvalitetom mogu izboriti za mjesto na tržištu Kine.

 

Župan Štromar je pozvao sve zainteresirane tvrtke za nastup na tržištu NR Kine da se prijave i smatra da visoko kvalitetni proizvodi koje proizvode domaće tvrtke mogu naći svoje mjesto na tržištu, a župan Međimurske županije Matija Posavec također pohvalio inicijativu te kako je ovo ujedno test za šest župana i županija koje zajedno obuhvaćaju oko milijun stanovnika, te gospodarski i strateški najrazvijeniji prostor i kao takav za cilj ima razvoj čitavog područja ali i svake županije zasebno.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content