SPS

4. veljače 2014. u Toplicama Sveti Martin održana je radionica izrade Strategije pametne specijalizacije u organizaciji Ministarstva gospodarstva na kojoj su sudjelovali predstavnici gospodarstva, znanstvene zajednice, te lokalne i regionalne samouprave iz nekoliko županija sjeverozapadne Hrvatske.

Provedba projekta Izrada Strategije pametne specijalizacije, koji se financira iz Operativnog programa za regionalnu konkurentnost započela je u kolovozu prošle godine. Strategijom pametne specijalizacije namjeravaju se utvrditi ciljane niše unutar prioritetnih sektora i identificirati jedinstvene karakteristike i komparativne prednosti Republike Hrvatske. Također, Strategija je preduvjet za korištenje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za investicije u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije.

Glavna svrha radionice bila je zajednički identificirati i raspraviti tematska područja ulaganja u znanstveno-istraživačke i gospodarske projekte te ujedno i prilika za definiranje prioriteta za ulaganje u istraživanje i razvoj za razdoblje do 2020. godine. Stoga je sudjelovanje svih relevantnih dionika iznimno važno i neophodno.