Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Za međimurske srednjoškolce vlak i autobus besplatni

Datum objave: 2. rujna 2013.

skola nas

Tisuću i 136 prvašića u međimurskim školama danas je prvi put sjelo u školske klupe. Za njih kao i ostalih gotovo 10.000 osnovnoškolaca i oko 4.300 srednjoškolaca počela je nova školska godina.

 

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Osnovnoj školi Sv. Martin na Muri, župan Međimurske županije Matija Posavec svim učenicima, nastavnicima i profesorima zaželio je uspješnu školsku godinu, naglašavajući da je Međimurska županija mnogo učinila kako bi uvjeti provođenja nastave bili bolja od prethodne. Tijekom proljeća i ljeta naime, u obnovu i izgradnju školskih objekata uloženo više od 6 milijuna kuna.

 

No, glavna novost tiče se prijevoza učenika srednjih škola. Naime, Vlada RH prošli je tjedan donijela odluku kojom se smanjuje iznos kojim će se do kraja godine subvencionirati prijevoz vlakom i autobusom. Konkretno, to znači da će za prijevoz međimurskih srednjoškolaca mjesečno iz državnog proračuna stizati oko 250.000,00 kuna manje. Župan Posavec rekao je da će Međimurska županija iz svog proračuna pokriti razliku, tako da će prijevoz za naše srednjoškolce i dalje biti besplatan. To omogućuju uštede u Proračunu napravljene u posljednjih nekoliko mjeseci. Prijevoz će biti besplatan, rekao je Posavec kako bi troškovi koje imaju roditelji bili manji i kako bi se dugoročno povećala razina obrazovanja u županiji.

Ove godine u prve razrede upisano je 115 učenika manje nego 2012/2013. te je došlo do smanjenja razrednih odjela, odnosno pojavio se višak nastavnika. Kako je rekla zamjenica župana Sandra Herman, većina nastavnika je zbrinuta ili rade sa smanjenom normom. Nastavljaju se ranije započeti projekti poput predškole i produljenog boravka te projekt asistenata u nastavi. U svim školama osigurali smo rampe za prilaz s kolicima te WC za invalide.

 

Što se tiče srednjih škola, drugi upisni rok u prvi razred srednje škole je završio, upisanih je oko 1.280 učenika, a točan broj znat će se nakon što se završi analiza. Ipak, podaci pokazuju da je u odnosu na prošlu školsku godinu upisano više učenika, i to za oko tri razredna odjela. Tome su pridonijeli eksperimentalni programi ekonomske i tehničke gimnazije i novi kurikulumi u Ekonomskoj i trgovačkoj, Tehničkoj, Graditeljskoj i Gospodarskoj školi.

 

Kao i ranijih godina, policija i ove godine provodi akciju pod nazivom "Poštujte naše znakove". Kako je izvjestio voditelj Odsjeka za sigurnost prometa Policijske uprave Međimurske Siniša Šajnović, cilj je akcije privlačenje pozornosti sudionika u prometu na sudjelovanje djece u prometu, a posebno djece koja po prvi puta kreću u školu i koja će se samostalno kretati u prometu. Policija će tijekom rujna održati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola na području Međimurske županije, s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Također, svakog dana u mjesecu rujnu, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole, rekao je Šajnović.

 

Inače, za održavanje konferencije za novinare odabrana je škola u Svetom Martinu na Muri, zbog činjenice da se radi o izuzetno uspješnoj ustanovi koja je dala niz državnih prvaka, ima zelenu zastavu, a imaju i vlastiti voćnjak. Ravnatelj škole Tomislav Paljak rekao je da se trude učenicima pružiti najbolje moguće uvjete te da su institucija koja izuzetno mnogo znači za sredinu u kojoj djeluje. Iako školu pohađa dvjestotinjak učenika, oni zaslužuju i sportsku dvoranu koja će osim za školske služiti i za potrebe općine i brojnih udruga. Projekti su gotovi, izgradnja dvorane ušla je u uži izvor te vjerujem da će u najskorije vrijeme Županija pronaći sredstva kako bi se ona i napravila.

 

Međimurska županija kontinuirano ulaže u stvaranje uvjeta za kvalitetno obavljanje nastave, o čemu svjedoči i danas potpisani Ugovor o nastavku radova na dogradnji i rekonstrukciji prostora Gimnazije "Josipa Slavenskog" Čakovec. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor Tekeli projekt – inženjering d.o.o. Andrija Tekeli.

 

Ugovor je vrijedan je 2.543.782,66 kuna. Kako je u kraćoj izjavi rekla ravnateljica Gimnazije Tea Dragić Runjak, riječ je o izuzeto važnom projektu za naše školstvo, kojom će ova škola dobiti osam novih učionica, pripadajuće kabinete, dnevni boravak za učenike, a rekonstruirat će se i ulazni prostor.

 

Radovi su podijeljeni u nekoliko faza, a predviđa se da će konačna investicija stajati oko 9 milijuna kuna. Rok za završetak u ponedjeljak potpisanog Ugovora je 90 dana, a kako je rekao direktor "Tekeli projekt – inženjering" d.o.o. Andrija Tekeli, radovi započinju sljedećeg ponedjeljka.

 

Župan Posavec rekao je da ovime nastavljamo ulaganja u školstvo kako bi naši učenici i nadalje postizali odlične rezultate, a čakovečka Gimnazija ostala najbolja gimnazija u Hrvatskoj.

 

{gallery}2013galerije/Rujan_2013/Skola{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content